Introducere in Meditatie – Vipassana-Anapanasati. 11 Februarie

Pe 11 Februarie organizam primul seminar de Introducere in meditatia Vipassana-Anapanasati din acest an.

Cui se adreseaza seminarul?
Acesta este recomandat in primul rand persoanelor fara experienta in practica meditatiei Vipassana-Anapanasati si care doresc sa se familiarizeze cu aspectele de baza ale practicii. De asemenea, sunt bineveniti si practicantii cu experienta care isi propun o intelegere mai buna a bazelor practicii meditative (postura, tehnica, principii filosofice de baza).

Beneficiile practicii Meditatiei:

  • In context psiho-fiziologic, beneficiile principale ale meditatiei sunt dezvoltarea abilitatii de relaxare profunda, reducerea stresului cotidian, imbunatatirea capacitatii de concentrare folosita in activitati cotidiene, precum si mai buna constientizare a vietii psihice interioare, rezultand intr-o crestere a bunastarii psiho-somatice.
  • In context medical, psiho-terapeutic si psihiatric, stiinta moderna a dovedit ca practica meditatiei imbunatateste tonusul mental, avand un impact direct pozitiv in adresarea starilor de depresie, anxietate sau diverse dependente.  De aceea, in ultimii 25 de ani, au aparut o serie de directii psiho-terapeutice care au la baza meditatia ca instrument principal de crestere a gradului de constientizare si intelegere a vietii psihice, interioare (un exemplu ar fi MBCT – “mindfulness-based cognitive therapy).
  • In spectru spiritual, meditatia este instrumentul principal disponibil prin care reusim treptat sa atingem un nivel diferit de experimentare si intelegere directa, ne-intermediata, experientiala a realitatii personale, interioare, cat si a mediului in care traim – acesta fiind pasul cel mai important catre realizarea personala numita in diverse traditii spirituale drept “iluminare”.

In cadrul practicii meditative, se pot experimenta uneori si aparitia de stari de constiinta modificata destul de diferite de constiinta diurna, rezultate in urma relaxarii profunde si concentrarii mintii, cu utilitate directa in dezvoltarea practicantului de meditatie.

De asemenea, prin practica constanta si dedicata a meditatiei, reusim treptat sa constientizam acele preconceptii si comportamente ce ne limiteaza manifestarea ca persoane, practicantului dedicat deschizandu-i-se posibilitatea accesarii unui libertati si autenticitati personale imbunatatite.

Programul seminarului: orele 10 – 13.30.
– In prima parte de aproximativ 60 de minute vom atinge urmatoarele subiecte utile unei practici meditative personale:

  • bazele teoretice si contextul filosofic-religios Buddhist relevant pentru practicarea meditatiei, intr-un format succint si usor de inteles
  • postura fizica: importanta unei posturi corecte ce serveste scopului meditatiei
  • tehnica de baza a meditatiei Anapanasati-Vipassana cu explicarea unor aspecte legate de tehnica, diferente de abordare, etc.
  • instrumente utile meditatiei: moralitate si atitudini mentale corecte/constructive

– 1 sesiune de practica personala, in grup, de 20-30 de minut
– pauza 10 minute
– o prezentare a impedimentelor uzuale in practica meditatiei precum si integrarea meditatiei cu viata cotidiana/aspecte de psihologia meditatiei
– a doua sesiune de practica (20-30 de minute)
– intrebari si raspunsuri

Recomandam sa aveti o tinuta lejera sau un schimb de haine (exista spatii in care va puteti schimba).

Locul de desfasurare: centrul Mind Evolution Society, sala Sunlight, pe Str. Lunei nr. 5, sector 2, langa parcul Izvorul Rece, aproape de intersectia Bulevardului Carol cu Calea Mosilor. Persoana de contact: Mihai, telefon 0722 596 482, email contact@dhamma.ro.

Taxa de participare: 50 de lei, necesari pentru acoperirea costurilor logistice de organizare (sala si comunicarea evenimentului).

Confirmare prezenta: va rugam sa confirmati prezenta dvs. cu un email la adresa contact@dhamma.ro. Numarul de locuri este limitat.

Pentru orice intrebari, va stam la dispozitie prin intermediul formularului de contact din site sau cu adresa de email contact@dhamma.ro.