ABTR – Asociatia Buddhista Theravada Romania

Asociaţia Buddhistă Theravada din România (ABTR)

 

ABTR isi propune ca scop principal dezvoltarea Buddhismului in Romania, in subsidiar a traditiei Theravada.

 

Preocuparile noastre sunt:

– organizarea de activitati si evenimente specifice de promovare a invataturilor lui Buddha in diverse formate: retrageri meditative, cursuri, conferinte, grupuri de meditatie Buddhista si studiu al scripturilor/suttelor

– oferirea de informatii persoanelor interesate de invatatura si practica meditativa a traditiei Buddhiste, prin canale de comunicare digitale (website, newsletter, social media) si clasice

– traducerea de scripturi Buddhiste Theravada, literatura si alte materiale multimedia ale acestei traditii.

 

In acest moment, este organizat un grup de meditatie ce se intalneste lunar in Bucuresti – detalii mai multe gasiti pe website. De asemenea, anual sau de cateva ori pe an, in functie de oportunitati, organizam si seminarii cu calugari Buddhisti din Traditia Theravada, in special din scoala lui Ajahn Chah (dar nu limitat la acesta). Aceste evenimente vor fi anuntate corespunzator, de-aceea va recomandam abonarea la newsletter-ul nostru.

Ne-au vizitat pana acum:
– Ajahn Thannutaro (Ajahn Tim) de la manastirea Cittaviveka, Marea Britanie
– Ajahn Sukhacitto de la manastirea Amaravati, Marea Britanie
– Ajahn Abhinando de la Manastirea de la manastirea Aruna Ratanagiri/Harnham, Marea Britanie
– Bhante Yogavacara Rahula, calugar rezident la manastirea Bhavana Society Forest Monastery (SUA) pana in 2010, actualmente fara rezidenta.


ABTR isi propune pe termen mediu
cristalizarea unui grup de practicanţi animaţi de un interes sincer, serios şi practic pentru crearea unei Sanga in Romania, unei comunitati dezvoltate pe principiile prieteniei spirituale autentice, “Kalyana Mitta”, atat ca instrument in dezvoltarea Buddhismului in Romania, cat si ca scop in sine.

 

Ne consideram sub indrumarea spirituala informala a traditiei Buddhiste lui Ajahn Chah/Forest Sanga, respectiv calugarii inca in viata din aceasta traditie, din care enumeram: Ajahn Amaro (staretul Manastirii Amaravati), Ajahn Kalyano (calugar senior la Amaravati), Ajahn Sucitto (calugar senior la manastirea Cittaviveka), Ajahn Abhinando (calugar senior la Aruna Ratanagiri). In acelasi timp incurajam si consideram bine-venite sub umbrela ABTR orice traditie Buddhista Theravada, indiferent de linia monastica. 

 

Vizitam periodic manastirile traditiei lui Ajahn Chah pentru a participa la retragerile de meditatie organizate de manastiri, dar si pentru a pastra legatura cu Sangha Monastica.

 

Ca deziderat pe termen lung ne dorim crearea in Romania a unui Centru Buddhist cu calugari rezidenti sau cel putin crearea unui Centru cu activitate cotidiana, aflat sub indrumare formala a unor calugari din traditia Theravada.


Cadru general: ABTR este o persoană juridică fără scop lucrativ, înfiinţată conform OG 26/2000 (Legea nr. 246/2005) în toamna anului 2010,  la iniţiativa unui grup restrâns de practicanţi din Romania.

ABTR, prin acţiunile sale nu doreşte să defăimeze sau să aducă atingere niciuneia din valorile ocrotite de lege sau consacrate de celelalte religii şi tradiţii spirituale prezente pe teritoriul României, nu se angajează în acţiuni cu conotaţii politice, nu desfăşoară activităţi comerciale, nu instigă la niciun fel de acţiuni antisociale, ci promovează un mod de a fi paşnic, bazat pe compasiune, responsabilitate şi înaltă moralitate, buddhismul fiind una dintre puţinele religii în numele căreia, de-a lungul istoriei nu s-a vărsat nici o picătură de sânge.

 

ABTR nu face discriminări de nici un fel, activităţile întreprinse de membrii ei sunt publice şi orice persoană care doreşte să devină membru poate formula o cerere de aderare folosind formularul de email sau adresa poştală menţionată pe pagina intitulată „Contact” a site-ului, sub condiţia de a avea în privinţa acestei tradiţii un interes sincer, real, care să depăşească sfera purei curiozităţi intelectuale.