Maha-mangala Sutta: Sutra marilor binecuvantari

 

Astfel am auzit: Odata, Binecuvantatul statea la Savatthi, in Padurea Jeta, manastirea Anathapindika. O anume zeita, in intunericul noptii, stralucirea ei luminand intreaga Padure Jeta, s-a apropiat de Binecuvantat. Apropiindu-se si inclinandu-se in fata Binecuvantatului, s-a asezat de o parte. Stand de o parte, i-a adresat acest vers:

Multi zei si fiinte umane se gandesc la binecuvantari, dorindu-si binele. Spune-mi, care este cea mai mare binecuvantare?

[Buddha a raspuns:]
A nu te insoti cu prostii, a te insoti cu cei intelepti, a onora pe cei demni de onoruri: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

A locui intr-un loc potrivit, a fi facut fapte merituoase in trecut, a se indrepta pe sine in directia corecta: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

O cunoastere vasta, aptitudini, o disciplina bine stapanita, cuvinte bine-vorbite: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

A-ti ajuta parintii, a-ti sprijini sotia si copiii, a fi consecvent in munca ta: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

A darui, a trai corect, a-ti ajuta rudele, a face fapte de necondamnat: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

A evita si a te abtine de la rau, a te abtine de la substante intoxicante, a fi atent la calitatile mintii: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

Respectul, smerenia, multumirea, recunostinta, a avea ocazia de a auzi Dhamma: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

Rabdarea, ascultarea, a-i vedea pe cei ce mediteaza, a avea ocazia de a discuta Dhamma: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

Infranarea, celibatul, cunoasterea celor Patru Adevaruri Nobile, a realiza Neconditionatul: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

O minte care, atunci cand e atinsa de lucrurile lumesti, este netulburata, lipsita de durere, nepatata, in pace: aceasta este cea mai inalta binecuvantare.

Pretutindeni neinvinsi, actionand astfel, oamenii merg peste tot in voie buna: aceasta este cea mai inalta binecuvantare a lor.

[Khuddaka Nikaya, Sutta Nipata 2.4]

********************************************

Traducator: Marian Victor Busoi
Limba sursa: din limba engleza (din limba Pali), de Thanissaro Bhikkhu