Evenimentul de tip “Zi de practică cu temă” este un format nou destinat oamenilor cu o practică personală sau celor care au participat la o introducere de meditație, ce se desfășoară în București
Programul va fi următorul:
- 10:00 – 12:45 Practică de meditație, Dhamma talk
- 12:45 – 14:15 Pauză de prânz, în tăcere
- 14:15 – 17:00 Practică de meditație, Dhamma talk, Q&A
Pe parcursul zilei se va respecta tăcerea nobilă.
Pentru prânz fiecare își va aduce de mâncare ce poftește și vom face food sharing – cine dorește.
Zilele de practică vor avea fiecare câte o temă de reflecție, oferită de facilitatorul zilei, tema ce va fi abordata in una sau mai multe mici prelegeri pe parcursul zilei.
Este totusi posibil ca facilitatorul unei ‘Zile de practica’ sa opteze pentru un eveniment fara un topic anume, doar facilitarea practicii de meditatie.
EVENIMENTE VIITOARE
15 Decembrie 2024 – Zi de meditatie fara tema
Seminar facilitat de Adrian S.
Acest seminar nu va avea o tema specifica.
E probabil sa includa la inceput si la sfarsitul zilei de practica, cate o sesiune de Chanting (in Pali/Engleza).
DETALII DE ORGANIZARE ȘI PARTICIPARE
LOCUL DE DESFĂȘURARE: Centrul ‘The Legacy’, str. Gazelei nr. 44, Bucuresti.
COSTURI DE PARTICIPARE: participarea este gratuita, donațiile în schimb sunt bine-venite, în măsura posibilităților fiecărui participant, fiind folosite pentru acoperirea costurilor de organizare și comunicare a evenimentului.
CONFIRMARE PREZENTA: numărul de locuri este limitat, de-aceea va rugăm să confirmați prezența dvs. cu un email la adresa contact@dhamma.ro.
PENTRU ORICE ÎNTREBĂRI, vă stăm la dispoziție la adresa de email contact@dhamma.ro
EVENIMENTE ANTERIOARE, DESFĂȘURATE
6 Octombrie 2024 – Zi de meditatie fara tema
Seminar facilitat de Adrian S.
Acest seminar nu va avea o tema specifica.
E probabil sa includa la inceput si la sfarsitul zilei de practica, cate o sesiune de Chanting (in Pali/Engleza).
3 Decembrie 2023 – Calea de Mijloc
Buddha se referă la învățătura sa ca fiind Calea de Mijloc deoarece trasează o cale între a încerca prea mult și a nu încerca deloc. Meditația în sine este o cale de mijloc, un echilibru între efort și relaxare, între muncă și relaxare, între activitate socială și timp personal, între a face și a fi.
Această zi de practică de meditație în tăcere va fi și o explorare a ce ar însemna să descoperim și să ne așezăm în acest echilibru.
14 Ianuarie 2024 – “Letting go” – desprinderea de suferință
Eliberarea de suferință, scopul practicii Dhamma, se realizează prin renunțarea la a mai întreține cauza suferinței: atașamentul de dorințe, aversiune, identitate, concepte, idei.
“Letting go” (“a da drumul”), exersarea non-atașamentului, ne oferă ocazia unei perspective mai vaste, generată de abilitatea de a permite lucrurilor să curgă neîngrădite de setea de permanență, stabilitate și control.
Dincolo de obișnuința de a ne lăsa absorbiți în problemele, plictiseala, grijile și temerile cotidiene, există un spațiu al liniștii interioare. Vom urmări să explorăm acest spațiu pe parcursul unei zile de practica, observând cum gândurile, impresiile și emoțiile vin și pleacă, fără a judeca, fără a le urma.
În loc să ne fixăm atenția pe iureșul mental sau emoțional în sine, vom căuta sa-l vedem așa cum este: un vârtej al minții cu nimic mai concret decât o umbră proiectată de lumina conștiinței.
31 Martie 2024 – Prin Dukkha
Condiționați biologic și cultural evităm instinctiv disconfortul, neplăcerea, incertitudinea, durerea, dukkha.
Ne lăsăm astfel închiși într-un joc impulsiv ce ne reduce opțiunile și ne îngustează orizontul și care ne afundă mai mult într-un cerc vicios dureros.
Această zi de practică e o invitație de a privi direct spectrul neplăcut al experienței, deschiși să descoperim dincolo de temeri, potențialul transformator și de trezire al dukkha.
30 Iunie 2024 – Impermanența
“If you realise that all things change, there is nothing you will try to hold on to.” Lao Tzu
Totul curge, se mișcă, se transformă și apoi se stinge.
Ceea ce apare, se manifestă și dispare.
Ne propunem să fim in tăcere o zi împreună căutând în impermanență, efemeritate și incertitudine, pacea.
25 August 2024 – Cele 3 antrenamente, Sila, Samadhi, Panna
Buddhismul este adesea considerat o cale a practicii; practică văzută și ca un antrenament, al minții, al întregii ființe, al modului în care trăim.
Antrenamentul budist se împarte în trei categorii. În pali, acestea se numesc sila (disciplină sau viață etică), samadhi (concentrare) și panna (înțelepciune sau înțelegere profundă). Împreună, ele rezumă al patrulea nobil adevăr a lui Buddha, calea completă spre iluminare.
Sila
Tradusă ca disciplină, etică, virtute sau moralitate, sila cuprinde trei aspecte ale căii octuple: vorbirea corectă, acțiunea corectă și mijloacele de trai corecte. Trăirea etică și pură este atât fundamentul căii budiste, cât și rezultatul acesteia.
Samadhi
Tradus ca concentrare, calm profund, samadhi este fundamentul meditației budiste. Prin liniștirea și calmarea minții, prin practică de meditație dedicată, obținem pace și nu mai suntem controlați de confuzie și stări mentale care produc suferință (kleshas).
Panna
Tradusă ca înțelepciune, înțelegere profundă și minte discriminatorie, panna este principiul definitoriu al budismului și cheia spre iluminare. Folosind mintea puternică și concentrată a samadhi-ului, pătrundem adevărata natură a realității și ne eliberăm de ignoranța fundamentală care cauzează suferință. Aceasta este tehnica esențială a meditației budiste.