Seminar de Meditatie in Relatie (Insight Dialogue) cu Bhikku Sukhacitto. 29-31 Martie 2013

 

Avem bucuria de a anunta in primavara lui 2013, pe 29-31 Martie un nou seminar de Meditatie in Relatie (Insight Dialogue) cu Bhikku Sukhacitto, organizat impreuna cu Anahata si Seeds for Happiness.

Despre principiile generale ale practicii Insight Dialogue (Meditatie in Relatie):
Meditatia traditionala are forme diferite de practica, in functie de scoala, traditie sau instructor.  Insight Dialogue decurge din intelegerea traditionala Buddhista, insa nu este o practica Buddhista in sens religios. In dialogul constient ne intalnim fata in fata cu esenta experientei umane. Este o practica meditativa interpersonala, fondata pe practica traditionala Vipassana si are potentialul de a aduce intelegerea, bunastarea si claritatea posibila in meditatia traditionala, insa in cadrul interactiunii noastre cu celalat, prin dialog.  Principiul de baza al acestei  practici porneste de la posibilitatea observarii si intelegerii relatiei, ca liant principal si are capacitatea de a scoate in evidenta mai usor natura si dinamica relatiilor atat interioare si exterioare, pe care ni le construim atat in propria personalitate cat si in universul social in care existam, intrucat ca fiinte umane, suntem fiinte relationale.

Aceasta este o cale de abordare complet noua nu numai pentru ce numim Meditatie, ci si pentru modul in care (ne) percepem (in) relatie cu celalalt.  Este posibil ca pe masura ce invatam sa ne deschidem catre aspectul relational al fiintei, catre semnificatia adevarata a prezentei celuilalt sau a propriei noastre persoane, se observam ca se poate genera si cultiva constienta, chiar si concentrare calma, claritate si intelegere, interogarea interioara, stabilitatea interioara si alte calitati ale meditatiei, cu ajutorul celuilalt,  folosind prezenta celuilalt, intr-un cadru interpersonal.

Descoperim ca putem deveni mai alerti, mai capabili sa ne observam schimbarile din corp, din minte — reactiile emotionale, chiar si in timp ce interactionam. Pe masura ce corpul-mintea se calmeaza, simtul sensibilitatii noastre se ascute si constienta noastra devine mai cuprinzatoare. Prin interactiunea cu celalalt putem accesa un tip profund de intelegere- o constienta despre noi insine, despre celalat, si despre dinamica acestei relatii. In final, se poate petrece transformarea dorintei, a repulsiunii si a iluziei in prezență si claritate.

Iata si cateva detalii punctuale despre acest seminar.
– Datorita princiilor acestei practici, actul meditativ se va petrece impreuna, nu stand separati (fiecare in spatiul lui) ci in plina relatie, in acelasi spatiu, relatie care  va fii in acelasi timp si meditatie. Pe parcursul seminarului vom impleti forme de dialog medtiativ meditatia in tacere, precum si scurte perioade de meditatie in miscare/miscare in meditatie.
– In aceasta practica vom fi introdusi pas cu pas catre principiile de baza ale practicii si vom fi ghidati catre contemplare. Va exista timp si pentru alte reflectii asupra invataturilor clasice si impartasirea intrebarilor si raspunsurilor care apar.
Participarea este posibila doar pentru durata intregului seminar, de Vineri pana Duminica. Nu se accepta participarea intr-una din zile sau cateva ore pe parcursul vreuneia din zile.  Odata inceputa retragerea, nu este posibila aparitia ulterioara din cauza structurarii in etape a practicii.
Experienta meditativa anterioara este de mare folos, insa pot participa si cei care sunt la inceputul practicii.
Linistea nobila, ca principiu de practica personala si de respect al practicii celorlalti participanti este obligatorie pe toata durata seminarului.
Programul seminarului:
*) Vineri, 29 martie, ora 18.00 – 21.00 – la centrul Seeds for Happiness
*) Sambata, 30 martie, ora 9.00 – 18.00 – la centrul Anahata. (Pauza de masa: 11.30 – 13.00)
*) Duminica, 31 martie, ora 9.00 – 18.00 – la Anahata.  (Pauza de masa: 11.30 – 13.00)
Donatie recomandata necesara pentru acoperirea costurilor logistice de organizare
*)100 lei – pentru elevi/studenti
*) 150 lei – standard
pentru detalii si confirmari de participare, va rugam sa ne scrieti pe adresa contact@dhamma.ro

Cateva note suplimentare despre practica Insight Dialogue, in plus fata de paragraful introductiv de principii generale de mai sus:

Insight Dialogue este practica meditativa inter-personala care este caracterizata de cateva linii generale utilizate pentru a sustine meditatorii pe masura ce ei experimenteza nuantele si posibilitatile date de interactiunea cu celalalt.

Fiecare “linie” poate fi folosita ca un “reminder”, un semnal de atentie care sa ne aduca in prezența, in constiință  in procesul de eliberare de vechile amprente psihologice, catre trezirea interioara.

Practica include discutii si contemplare– teama, bucurie, dorinta, si inevitabila schimbare, de exemplu, pot servii ca subiect.  Nu continutul unui astfel de dialog este centrul atentiei. A deveni constient de cum mintea/inima functioneaza este insusi miezul practicii si a observa natura relatiilor interioare/exterioare. Ce obisnuinte ne tin captivi? Ce poate apare, cand acestea dispar?

Iata “liniile” generale ale acestei practici-dialog:
(1) pauza
(2) relaxare
(3) deschidere
(4) stabilirea increderii
(5) ascultarea in profunzime
(6) spune adevarul

Aceste linii generale/instructiuni vor fii detaliate in profunzime in seminar. Practica Dialogului urmeaza dupa perioade de meditatie si include perioade de discutie, ascultare, si tacere.

Mai multe detalii despre practica Insight Dialogue gasiti pe www.metta.org la sectiunea “Practici”

sukhacittoDespre Bhikkhu Sukhacitto:
Bhikkhu Sukhacitto a fost nascut in Germania in 1963. Fiind atras de catre traditia Theravada, a devenit calugar in 1990 in Thailanda la Wat Suan Mokh, avand-ul ca preceptor pe legendarul Bhikkhu Buddhadassa.
Bhikkhu Sukhacitto se reintoarce in Europa in 1993. Dupa sase ani la manastirea Dhammapala in Elvetia, se alatura comunitati Amaravati in Aprilie 2009.