Seminar de Introducere în Meditația Vipassana – Duminică 25 Februarie 2024, Cluj-Napoca

⌚️ Data și ora: 25 februarie 2024, de la 10:00 la 13:00
📍 Locație: Etaj 6, Sediu Cloudflight Cluj-Napoca, Strada Henri Barbusse 44-46, Cluj-Napoca
💬 Limba: Română
🎟️ Înscriere: Numărul de locuri este limitat, de aceea vă rugăm să confirmați completând formularul de înscriere.
👥 Contact: Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: 0745 013 974 sau la adresa de email cluj@dhamma.ro

🔷 Participarea este gratuită. Donațiile sunt binevenite, în măsura posibilităților fiecărui participant, fiind folosite pentru acoperirea costurilor de organizare și comunicare a evenimentului.

Seminarul este recomandat în primul rând persoanelor fără experiență în practica meditației Vipassana-Anapanasati și care doresc să se familiarizeze cu aspectele de bază ale practicii.

De asemenea, sunt bineveniți și practicanții cu experiență care își doresc o înțelegere mai bună a bazelor practicii meditative (postură, tehnică, principii filosofice de bază).

🗣️ Topicurile care vor fi acoperite în seminar sunt următoarele:

  • bazele teoretice și contextul filosofic-religios Buddhist relevant pentru practicarea meditației, într-un format succint si ușor de înțeles
  • principiile de bază ale meditației Anapanasati-Vipassana cu explicarea unor aspecte legate de tehnică, diferențe de abordare, etc.
  • postura fizică: importanța unei posturi corecte care servește scopului meditației
  • noțiuni de psihologie a meditației: impedimente uzuale în practică, instrumente utile meditației (moralitate si atitudini mentale corecte/constructive), integrarea în viața cotidiana, beneficiile unei practici constante

Pe lângă acestea, seminarul va mai include:
🧘 2 sesiuni de practică a meditației (de câte 15-20 de minute)
🍵 O pauză de 10 minute
🔆 Sesiune de întrebări și răspunsuri

🧘 Recomandăm o ținută lejeră care vă permite să stați în poziție de meditație.

💚 Beneficiile practicii Meditației
În context psiho-fiziologic, beneficiile principale ale meditației sunt dezvoltarea abilității de relaxare profundă, reducerea stresului cotidian, îmbunătățirea capacității de concentrare folosită în activități cotidiene, precum și o mai bună conștientizare a vieții psihice interioare, rezultând într-o creștere a bunăstării psiho-somatice.

În context psiho-terapeutic și psihiatric, știința modernă a dovedit că practica meditației îmbunătățește tonusul mental, având un impact direct pozitiv în abordarea stărilor de depresie, anxietate sau diverse dependențe. De aceea, în ultimii 25 de ani, au apărut o serie de direcții psiho-terapeutice care au la bază meditația ca instrument principal de creștere a gradului de conștientizare și înțelegere a vieții psihice interioare (un exemplu ar fi MBCT – “mindfulness-based cognitive therapy”).

În spectrul spiritual, meditația este instrumentul principal disponibil prin care reușim treptat să atingem un nivel diferit de experimentare și înțelegere directă, ne-intermediată, experiențială a realității personale, interioare, cât și a mediului în care trăim – acesta fiind pasul cel mai important către realizarea personală numită în diverse tradiții spirituale drept “iluminare”.

👥 Despre organizatori
Suntem un mic grup de meditatori din Cluj-Napoca care ne adunăm săptămânal pentru a medita împreună. Practicăm meditația de mai mulți ani, timp în care am participat și la diverse retrageri de meditație.

Pentru mai multe detalii despre activitățile grupului de meditație, vizitați pagina grupului.