Cadru si Context
Invatatura lui Buddha despre Practica Meditatiei, in parcurgerea Caii catre o conditie de ‘mai bine‘ sau chiar spre ceea ce generic Buddha a denumit Eliberare, contine mai multe instrumente sau abordari de-a structura explicarea Practicii.
Insa toate aceste abordari au o caracteristica comuna: aceasta eliberare sau deconditionare a mintii de dinamicile limitatoare se produce prin Intelegere. Vorbim insa de o intelegere experientiala, profunda, stabila si transformatoare, mai putin cognitiva si trecatoare.
De aceea, toata calea de practica a meditatiei este legata de dezvoltarea ‘instrumentarul’ necesar pt a declansa aceasta Intelegere.
Simplificat, Practica Meditatiei conform invataturilor lui Buddha are 2 nuante sau calitati principale, Samatha si Vipassana. O buna intelegere a acestora are o importanta critica pentru practicantii de meditatie.
E important totusi de mentionat ca desi Samatha si Vipassana se pot intelege sau practica separat, acestea sunt 2 fatete ale aceleiasi monede sau aceluiasi instrument – progresul in practica meditatiei fiind relativ dificil daca nu chiar imposibil, una fara cealalta. Samatha si Vipassana lucreaza in tandem pentru un progres real si stabil al Practicantului.
Samatha simplificat reprezinta antrenamentul mental al practicantului, folosindu-ne de un obiect, pentru calmarea mintii si dezvoltarea Atentiei in experienta Momentului Prezent – o atentie mai stabila, colectata, perceptiva si penetrativa.
Continuand cu antrenamentul Atentiei in momentul prezent, gradual se creeaza conditiile pentru unor experiente mentale ulterioare de calm & colectare a mintii aparte, claritate si serenitate – substantial diferite de experienta mintii cotidiene, ceea ce se numeste experienta de tip Jhana sau Samadhi.
Vipassana ca intelegere simplificata inseamna ‘a vedea clar’. Reprezinta atat calea de practica cat si fructul practicii Meditatiei.
Ca practica propriu-zisa, este o abordare structurata de explorare a experientei umane, atat in Momentul Prezent, cat pe parcursul sau temporal-istoric (trecut sau viitor). Un gest interior de curiozitate si deschidere autentica.
Vipassana investigheaza ceea ce Buddha a numit cele 4 elemente de constientizare ce construiesc fiinta umana, atat separat dar si ca experienta integrata: corp, afect, ‘obiecte mentale’ (ganduri, emotii, etc) si campul mental in care experienta interioara se petrece.
Scopul este dobandirea unui discernamant cat mai obiectiv si autentic, care gradual odata cu practica, ajunge sa ne deschida posibilitatea unei intelegeri clare a experientei noastre umane – atat in ‘fragmente’ mici (diverse conditionari sau probleme cotidiene cu care ne confruntam) sau mai mari legate de natura impersonala a experientei umane (identificarea cu experienta, cu mintea sau corpul, atasamentul/aversiunea fata de de experientele senzoriale, samd).
Pentru rezultate optime, practica Vipassana, se realizeaza cu o minte si o atentie stabila si perceptiva-penetrativa, antrenata prin Samatha.
Metta in limba Pali este un termen usor intraductibil, care in seamna un amestec de termeni cum ar fi Iubire, bunatate, benevolenta.
Buddha, in una din invataturile sale a mentionat ceea ce el a numit ‘Cele Patru Stari Incomensurabile’ – Brahmavihara, tradus ‘salasuri divine, ale zeilor‘. Acestea sunt Metta (Iubire-bunatate), Karuna (compasiune), Mudita (bucurie) si Upekkha (ecuanimitate), reprezentand atat o practica propriu-zisa cat si fruct al Practicii Meditatiei in general sau al avansului pe Cale.
Buddha a subliniat beneficiile practicarii Brahmavihara, in special practica cultivarii Iubirii si Bunatatii pentru care a oferit si o invatatura dedicata in Metta Sutta.
Metta este o practica cu caracter integrativ, ce lucreaza in spectul emotiilor. Beneficiul principal este ca echilibreaza, dar mai ales integreaza practica meditativa clasica Samatha-Vipassana (antrenarea atentiei si explorarea/intelegerea experientei).
In subsidiar, merita de mentionat ca multe din blocajele si conditionarile ce le experimentam se afla in spectru preponderent emotional, de-aceea practica Metta are si potentialul de-a ne pune in legatura cu aceste dinamici din campul emotional, de-a a le crea spatiul necesar ca sa se manifeste liber, respectiv de a le adresa intr-un mod temporar sau chiar permanent.
Structura cursului
Iata ce vom face in cele 3 seminarii:
Seminarul 1 – Duminica 29 Septembrie, orele 10-13
ATENTIE CONSTIENTA SI SAMATHA
– Introducere in structura generala a seminarului
– Prezentare parte de teorie si practica de lucrul cu Atentiei in Momentul Prezent, folosindu-ne de respiratie si de corp.
– Samatha si Jhana: cei 5 factori ai practicii; utilitatea Samatha & Jhana in progresul practicii, catre Vipassana
– Relatia dintre Samatha si Vipassana
– Practica, intrebari si raspunsuri
Seminarul 2 – Duminica 10 Noiembrie, orele 10-13
VIPASSANA si INTELEGERE CLARA
– Recapitulare structura curs
– Reluare pe scurt a termenilor si practicii din 1ul modul
– Cele 4 Cadre de Constientizare si Explorare (Satipatthana)
– Sati-Sampajanna. De la intelegerile mici la Insight-urile mari
– Relatia dintre Vipassana si Samatha
– Cateva cuvinte despre Sotapanna si Iluminare
– Practica, intrebari si raspunsuri
Seminarul 3 – Duminica 8 Decembrie , orele 10-13
METTA si IMPORTANTA INTEGRARII EMOTIILOR
– Recapitulare structura curs
– Reluare pe scurt a termenilor si practicii din primele 2 module
– Metta, beneficii – ca fruct si practica
– Practica Metta, ghidata si individuala
– Integrarea Metta in viata practicantilor de meditatie
– Intrebari si raspunsuri
– Integrare material curs din cele 3 module.
Conditii de participare si detalii organizatorice
1. CONDITII PARTICIPARE
Seminarul este deschis NUMAI persoanelor ce au o minima practica anterioara de meditatie Buddhista (Vipassana-Anapanasati), respectiv o minima idee/intelegere a termenilor ce-i vom discuta.
Se accepta de preferat inscrierea participantilor la toate cele 3 seminarii. Numarul de participanti va fi limitat la 20-25 si vor avea prioritate persoanele ce vor participa la TOATE cele 3 module.
Cele 3 module dezvolta gradual o invatatura care construieste pe bazele seminariilor anterioare. Daca nu puteti participa la toate modulele, se va organiza in toamna-iarna 2024 un seminar similar.
Acesta nu este un seminar de introducere. Pentru a va familiariza cu bazele Meditatiei si ale Invataturii lui Buddha, organizam pe parcusul anului 2024 mai multe seminarii introductive (vizitati zona de Evenimente a site-ului).
2. CONFIRMARE PREZENTA
Va rugam sa confirmati prezenta dvs. la oricare din intalnile la care doriti sa participati cu un email la adresa contact@dhamma.ro.
Veti fi rugat de participanti ca sa completati un chestionar de participare.
3. COSTURI DE PARTICIPARE
Participarea este gratuita, donatiile in schimb sunt bine-venite, in masura posibilitatilor fiecarui participant, fiind folosite pentru acoperirea costurilor de organizare si comunicare a evenimentului.
4. LOCUL DE DESFASURARE
Centrul ‘The Legacy’, str. Gazelei nr. 44, Bucuresti.
Pentru orice detalii suplimentare, intrebari sau sugestii, adresa de email contact@dhamma.ro sau nr. tel. 0722 596 482 (inclusiv WhatsApp) va stau intotdeauna la dispozitie