Chanting Pali si Meditatie. Bucuresti, 2 Martie 2014

Pentru a imbogati practica grupului de meditatie din Bucuresti, in programul urmatoarei intalniri am inclus si o parte de notiuni de baza, preponderent practice despre chanting-ul suttelor Pali, asa cum se petrece in cadrul monastic.

Ca scop, in traditia Buddhista practica chanting-ului are un dublu rol. Primul este cel de a fixa, respectiv a transmite principiile si conceptele invataturii lui Buddha, proces ce da viata traditiei orale a Buddhismului Theravada de la intemeierea sa, cu mai bine de 2.500 de ani in urma. Dar mai poate mai important de-atat este componenta motivationala a practicii. Cu totii dintre noi am trecut prin perioade de demotivare, de lipsa de chef de practica meditativa, insa in cadrul manastirilor tuturor traditiilor Buddhiste chanting-ul este considerat un instrument important din tolba practicantilor pentru a motiva si imbogati practica, uneori chiar si de generare de insight in invataturi.

Asa ca la urmatoarea meditatie de grup, vom exersa informal cu cateva bucati dintr-un chant Pali de baza din manastirile traditiei Buddhiste Theravada. Pentru o buna pregatire a intalnirii de duminica, v-am pregatit si o mica brosura cu chant-ul pe care vi-l propunem sa-l exersam impreuna. De asemenea am gasit si o inregistrare audio a acestui chant.

Astfel, programul urmatoarei intalniri a grupului de meditatie din Bucuresti (ce va avea loc pe 2 Martie, de la ora 12 la centrul Anahata) va cuprinde 2 perioade de meditatie de cate 20-30 de minute, urmate de o discutie explicativa despre chanting si-o practica informala. Prezenta la sesiunea de chanting de dupa meditatie este in totalitate optionala.

Oricine este bine-venit.